Escrits de Pere Vergés i Villalonga

Utopia?

Any 3050. Primer mil·lenni de la instauració mundial de WorldMarket

Tema: Idiomes d'Europa en desús / El Català

Temps era temps, a la part més oriental de la península Ibèrica, i a lesIlles Balears, hi habitava un poble-nació mil·lenari, que parlava, comidioma autòcton, l'idioma català. Fou un poble que estimava i cultivava laseva parla, tant, que, tot i les vicissituds sofertes i els impediments detota mena que li foren interposats, a la llengua catalana, en català escrearen grans obres literàries, que avui com a testimoni d'aquella importanti antiga cultura, es conserven a les millors biblioteques del món.La decadència de l'idioma català, i, com conseqüència, la pèrdua deconsciència de nació dels catalans, va començar a manifestar-se a finals delsegle XXI. El poble català, que, ja a principi del segle XVIII,utilitzant el poder i la força li foren imposades, per decret, parla, lleisi costums forans, va sofrir la més forta repressió contra el seu idioma icultura, mentre va haver de viure sota dictadura militar des de1939 fins1978, després d'una guerra civil que durà tres anys. 1936 - 1939.Tenint prohibit expressar lliurement les seves preferències polítiquesdurant els gairebé quaranta anys que durà aquella dictadura, els catalansabocaren tot el seu sentiment i consciència de nació catalana, tot el seupatriotisme, en un club de futbol: el C.F Barcelona. La fidelitat delscatalans, aquest club, que familiarment l'anomenaven: "Barça" , era unaforma, gairebé l'única i possible, de fer pinya per a manifestar,indirectament, el rebuig a un govern que els oprimia.
Segons la documentació de tota mena, que encara avui es conserva, de totsels partits de futbol que "el Barça" jugava, els que amb més ganes esperavenels catalans, eren els que havia de jugar contra un equip de futbol deMadrid, perquè, pels catalans, una victòria contra aquell equip, significavauna victòria contra l'opressor vingut de fora.
Passà el temps i al poble català li van inculcar que "el "Barça és més queun club", i pel que sembla així va ésser i durant molt de temps ho vacreure.Quan els contraris a la llengua catalana, degut la pressió políticainternacional del moment, van haver d'autoritzar la publicació de diaris encatalà -que ho havia prohibit gairebé durant quaranta anys- de seguidasorgí, com un fènix de les cendres, un diari totalment escrit en català.Moltíssims catalans, molts d'ells encara exiliats i a la diàspora, hocelebraren, i els que havien sofert guerra, càstig i discriminació per haverdefensat un govern republicà legal, d'alegria i d'emoció ploraren. Els seusfills, que havien viscut la humiliació soferta pels seus pares pel sol fetd'haver estat fidels a la legalitat, a la pròpia pàtria i a l'idioma català,també s'emocionaren quan van tenir a les mans un diari totalment escrit encatalà editat i publicat a Catalunya.

Fou un fet molt important pel poble català perquè molts catalans, amb aquelldiari revifarien la practica de llegir en català, que ja havien gairebéabandonat.
La fidelitat a aquell diari, editat en català, sense explicació lògica,va decaure ràpida, un fet que avui no es compren, perquè el poblecatalà, durant molts anys, es queixà i lamentà, de la prohibició que se liimposà de publicar-ne, i també, perquè de segles, era conegut el seu amor ala seva parla.
Mentre a l'estadi del "Barça" s'havia de fer ampliacions per a donar cabudaa més gent, aquell diari, la sortida del qual tantes i tantes esperanceshavia despertat a molts catalans, va haver de disminuir la seva tirada finsa nivells que feien perillar la seva existència. I mentre algun polític deCatalunya feia conèixer l'eslògan "Som sis milions", la realitat era quemoltíssims d'aquests "sis milions", que econòmicament podien fer-ho, no erenni abonats al diari, ni li feien cap mena de costat. Només li mostrarenindiferència, abandonant-lo a la seva sort, mentre que els símbols, del"Barça" lluïen per tot arreu del territori, dels "sis milions".
Es venien mitjons, calçotets, elàstics, gorres, samarretes, rellotges,escuts de tota mena, etc. etc. amb el símbol del "Barça", i al mateixtemps, del diari, escrit totalment el català, només en sortien uns 30,000exemplars de mitjana diària, mentre que arreu s'anunciava i s'anunciava"Som sis milions".
Els investigadors actuals, especialitzats en idiomes ja no utilitzats, notroben cap explicació lògica a la falta de seny i de previsió dedeterminats sectors influents i poderosos de la societat dels païsoscatalans, de no unir-se políticament i fer entendre al poble, que un diaripot ser: "més que un diari" i que també, una emissora de televisió, podia ihavia de ser: " més que una emissora". Entendre, que havien de ser unsmitjans amb els quals tota la gent de parla catalana s'hi sentísidentificat i unit per a contrarestar el perill que representava, per a laseva llengua i cultura, els profunds canvis en la societat, quealeshores, -finals del segle XX- s'estaven produint a tot Europa.Però les emissores de ràdio i televisió, que s'autoconsideraven catalanes,es doblegaren a les lleis de mercat, on el futbol i la propaganda omplien d'una manera exagerada les seves hores de programació. Els diaris més venuts aCatalunya, eren els dedicats exclusivament a l'esport. Sembla que elsmitjans de comunicació de Catalunya consideraven més important els debatssobre el tema futbol, que alertar i mentalitzar el poble que l'extinció dela pròpia llengua implicaria la pèrdua de la identitat com catalans.Altres investigadors han arribat a la conclusió que un fet important és que,per interessos econòmics, determinats grups, tan de Catalunya com de fora,fomentessin l'antagonisme -quan ja, políticament, no tenia justificaciófer-ho- entre els seguidors dels dos equips de futbol que representavenBarcelona i Madrid.
Actualment se'ns fa difícil imaginar, que aleshores, mentre jugava elC.F. Barcelona contra el Madrid, els carrers de la ciutat de Barcelonaquedessin gairebé vuits de gent. Això succeïa quan encara els catalans erenconsiderats "gent de seny". S'arribà als extrems, on guanyar els partits defutbol, jugant contra l'equip anomenat Real Madrid, per a una gran majoriade catalans, era tant important com guanyar més autogovern com nació. Aquestes actituds i els següents canvis generacionals van ser el pròlegd'una pèrdua constant de la consciència de nació i l'abandó de mica en micade la llengua catalana.

Gairebé tots els historiadors d'avui coincideixen, que el futbol, aleshores,s'utilitzava com una mena d'alienació gairebé col·lectiva per desviar lagent d'altres necessitats que aquella societat tenia. A la Catalunya delsegle XXI el tema "Barça" i el futbol encara ocupava una gran part de l'actualitat quotidiana dels catalans. El futbol, aleshores, havia esdevingutun factor econòmic tant importat, que consultant cròniques i diaris de l'època, es pot afirmar que existia una gran oferta de competicions de futbol.Tantes, que van ser la causa que poc a poc decaigués l'interès pel futbol il'afecció al "Barça", perquè l'equip de futbol Barcelona era ja constituïtamb una gran part d'esportistes mercenaris vinguts d'arreu del món i jagairebé era el mateix veure jugar el "Barça" que qualsevol altre equip d'arreu d'Europa.
Poc a poc, el desencís es va anar infiltrant dins de l'esperit de totsaquells milers i milers de seguidors del "Barça" i el lema: "El Barça és mésque un club" ja no entabanava ni motivava la gent, com per molt de temps hopogué fer.
En decaure l'afecció al "Barça", decaigué també la consciència de naciói l'amor a la llengua. El poble català es trobà que no tenia res d'altreque fos "més que..." que l'aglutines, que unís totes les classes socialsde Catalunya com ho aconseguí fer el "Barça". No tenia on, units tots, ferpinya i abocar els seu vertader sentit patriota, que d'altre part ja no eratant consistent com havia estat, perquè els seus avis l'havien exhaurit,gairebé tot, cridant dins l'estadi del C. F. Barcelona.
Quan els estats europeus van haver de desaparèixer, en benefici d'una Europacompacte i unida, seguiren generacions que ja se sentien autèntics europeus,perquè la Unió Europea s'havia consolidat transformada en una: EuropeanCountrys Federation, que com a model, però actualitzat a les necessitatsdel moment, havia adoptat el de la que fou la Confederació Helvetica. Les noves generacions d'Europeus, adoptaren un idioma que, a tot Europa,ja s'havia anant introduint, a finals del segle XX, junt amb els mitjansinformàtics i que passats uns decennis, es convertí en OVE "Oral andvernacular English" que, com arreu, s'adaptà ràpidament a l'actual ICE"International Colloquial English".
Les conclusions de tots els investigadors actuals, sobre la pèrdua de l'esperit de nació d'aquell poble i el desús de l'idioma català, són: l'individualisme dels seus individus, que ja n'era una característica, estarpolíticament fraccionats i, com conseqüència, el poc interès en fer pinyaconjuntament, tots, entorn d'un sol ideal. Era un poble que havia estat jamassa temps políticament desunit. Fins i tot deixaren de fer pinya quanfeien "castells", que també era el nom per designar unes torres fetes d'homes, que tant d'admiració produïen als forasters.
Els símbols del Barça van esdevenir un anacronisme i els encants n'erenplens. Aquell poble que només havia sabut unir-se entorn del "Barça",políticament, no ho va saber fer, conjuntament i a temps, per a perdurar.Fraccionat i no tenint on abocar el seu patriotisme, es va diluir barrejatamb gent que vingueren de lluny, com aquells tres reis d'orient, que segonsdiu la llegenda, eren homes de diferent color de pell.


Pere Vergés i Villalonga / 2002


Els meus textos poden ser utilizats, sense esser modificats, avisant prèviament per e-mail a: pedro@verges.org

[Homepage of Pere Vergés i Villalonga]