Escrits de Pere Vergés i Villalonga

A qui llegeixi :  

"Encara me'n recordo..."

La narració que segueix va ser contada per  Vicenta Villalonga i Aicart al seu fill; 42 anys després dels fets.
Sense que ella ho sabés, va ser gravada en cinta magnetofònica.

Al fer la transcripció de cinta magnetofònica a escriptura, s'ha fet mantenint totes les expressions, paraules i formes de la gravació original, encara que siguin barbarismes o castellanismes. Només s'ha fet alguna correcció sintàctica de les formes que altrament haguessin pogut ser interpretades erròniament.

Per a alguns lectors, cal recordar que la protagonista parlava en la forma que, encara avui, parla la gent de la seva generació del barri de Gràcia de Barcelona.   

Per a situar al lector convé anticipar el següent:

És el record d'un dia del mes de desembre de  l'any 1938. Unes setmanes després, les tropes del General. Franco entrarien a Barcelona.

Vilallonga, és un poble a uns 13 kilometres. de l'estació de trens de Tarragona i a 2 km. del riu Francolí, en direcció a la població de Valls i no té cap relació amb el cognom de la protagonista:   "Villalonga".

Aleshores, ella, era una dona jove de 33 anys. Obrera tèxtil del barri Barceloní de Gràcia, casada i mare de tres fills.

* * *

Transcrivint i divulgant aquesta narració, es vol rendir homenatge a tota aquella generació
de dones que no van tenir por de "mullar-se els peus".

* * *

        
 "Peret"   P. Vergés  i Villalonga
  Zürich, 23 de setembre de 1996


Encara me'n recordo...     

¿Que com me trobo, dius? Doncs bé.  Si no fos la vista, que la vaig perdent i les meves cames, que ja no me'n puc fiar!  Ai! Peret, quan penso amb els tips de caminar que m'he fet! Quan hi penso! Quan penso amb aquells temps que tots vosaltres hereu petits... Quasi no m'ho crec!
- Vostè Mama, sempre ens ha contat moltes coses de quan nosaltres érem petits.  ¿Encara s'en recorda de quan vostè era jove, de la guerra... Vull dir que si ara que ja ha fet els 80 anys encara te bona la memòria, si s'en recorda... d'abans...
- Sí que m'en recordo. Sí. Si estigués tant bé de les cames com de la memòria... però que hi farem. Son els anys! Els anys que no perdonen, Peret! No perdonen!  Però al menus us he pogut veure a tots grans i per això no em queixo...

Encara m'en  recordo, Peret, com si fos ahir, d'una vegada, durant la gerra, quan estava criant la Olga, que a aleshores tenia només mesos, que ha Barcelona ja no es trobava menjar i la gent per trobar-ne anava a fora, pels pobles, a buscar-ne.  T'on pare i el tiet Salvador, que allavons era un molt jove. també hi anaven.
Allavons les coses ja anaven molt malament i corrien rumors de que pasaven uns camions que agafaven els homes per portar-los al front. Les dones, les que encara ens quedava lŒhome, perquè a moltes la guerra ja els hi l'havia matat, teníem por de que se'ls emportessin, perquè a molts a la guerra els mataven.
Llavors jo li vaig dir al papa:  "Mira  Amadeu, i si fos cas que vas a fora, t'agafen i te s'emporten? Què faré jo pobre de mi, sola i amb les tres criatures? Ell i jo ho varem parlar i varem acordar que ell es quedés a casa amb vosaltres tres i que jo l'endemà  de matí,  junt amb la Maria, la padrina de la Sonia, aniria a Tarragona a buscar avellanes.
I bueno, l'endemà de bon matí, ens vam aixecar a les quatre per anar a l'Estació de França a fer cua per treure els bitllets.
-A peu?
-Sí. I quan vam arribar a l'estació, ja hi havia molta cua. Hi havia molta  gentada.   Saps d'on la gent abans, sortien de la duana? Aquella porta del costat de l'estació?  Doncs allà era i ens  vam posar a la cua.
Llavors estant a la cua, no sé per què, ni com va ser, es va armar una patuleia. Va resultar que unes dones de per allà van començar a armar bronca i a dir, que jo em "colava, que jo no hi era, que jo no hi era i cridaven: Fora! fora! Aquesta es "cola"  "A  la cua ! A la cua!". Jo només deia: "No senyor, no! jo estava aquí, ja fa estona que hi soc!". La Maria, cridant, també ho deia i perquè ella em defensava també la volien treure a ella de la cua.
Un "miliciano" que era allà  -era un soldat que allavons en deien "milicianos"- va acostar-se i li diu a la Maria: "Haga Vd. el favor de callar, porqué sinó la saco de la cola" i la Maria es va callar. Jo continuava dient:  "Jo ja estava aquí!,  ja fa estona que hi soc!" Bé allò que passa, que unes "ties" es van ficar amb mi. Mira! El "miliciano" llavors ve i em fa així: " Venga usted aquí i no se mueva de mi lado" i em va fer posar al costat d'ell. Jo vaig pensar:  "A veure que passarà ara!
Amb tot això es va fer l'hora que van obrir la porta per entrar a l'estació per poder comprar els bitllets. La gent anà passant i la Maria va entrar amb la cua. Jo no em vaig moure del costat del miliciano i no deia ni piu. Ell, quan va veure que havia passat la mala-maror i la gent entrava ja més tranquil·la, allavons va i em diu: "Pase usted" i em va fer passar i no es va armar bronca.
A dins, jo vinga i vinga a mirar per veure si veia la Maria i no la vaig poder trobar en mig de tanta gent. I vaig anar a treure bitllet per anar a Tarragona.
Veient que no trobava la Maria, vaig entrar a les andanes, on s'agafen els trens. Jo portava el càntir de l'oli, que era de dos litres, per si en trobava, perquè no en tenia'm gens. Vaig pensar:  "Manera de que no perdis el bitllet, el fiques dins del càntir" i amb un tros de paper de diari el vaig embolicar i el vaig ficar dins.  Es veu que tan nerviosa estava amb l'angunia de trobar la Maria,  que en posar el tros de diari  dins del càntir, el bitllet,  em deuria caure fora. Vaig tapar el cantir i amb l'angunia de trobar la Maria m'en vaig anar cap el tren. A la Maria no la veia per en lloc. Vaig pujar al tren que em van dir que anava a Tarragona i jo pobre de mi, no sabia ni on  Tarragona parava. No hi havia anat mai.  Jo, fora de haver anat a les Planes i a Sardanyola, no havia sortit mai de Barcelona. La majoria de gent no viatjava tan com ara viatgeu.
Anant mirant si veia la Maria, el tren va arrencar.  Ja no la vaig veure fins que vaig tornar a Barcelona.  Ella al no trobar-me no va agafar el tren.
Dins d'aquell tren feia fred i em vaig mig arrupir en el seient. Portava una bossa amb una ampolla d'aigua per beure i, per fer intercanvi, tres paquets de tabaco "mataquintos" unes espardenyes, gairebé noves, que havien sigut les últimes del meu pare i també una destral de podar oliveres que jo també conservava com record d'ell.
També portava algunes pesetes, però aleshores ja ningú les volia, perquè es deia  que en acabar la guerra no valdrien. Imagina't Peret  com estàvem que per canviar per tiberi ja no ens quedava res més  que la misèria que jo portava dins d'aquella bossa. Quan hi penso! Pels "mataquintos" encara s'aconseguia alguna cosa, però pel demés...
-"Mataquintos?
-
Era el tabaco que donaven als soldats. No recordo quin nom tenia.  La gent en deia "Mataquintos". T'on pare deia que era un tabaco dolent. Si en podia aconseguir algun paquet, amb molt cuidado , l'obria i amb una navalla d'afaitar tallava de cada cigarro una punteta i els tornava a enganxar. Els guardàvem per canviar-los per menjar i el tabaco que treia de les puntes de cigarro tallades , era el que ell es fumava.
Bé,  des de el tren veia el mar i abans de arribar a Tarragona va passar el revisor demanant els bitllets i jo en obrir el càntir i no trobar-lo vaig dir: "Ai! però si l'he ficat aquí dins i no hi és! El revisor em digué "Bueno, bueno, doncs haurà de pagar"  No estic segura però em sembla que em va fer pagar  dotze pessetes. Aquelles  pessetes,  per mi, en aquells temps, eren  com  dotze queixals. Saps? I les vaig pagar.
En baixar del tren a Tarragona no vaig trobar la Maria de cap de les maneres i em vaig trobar sola a Tarragona.  No coneixia ningú i quan vaig sortir de l'estació vaig començar a caminar.  Anava caminant i no sabia cap on tirar, perquè la veritat era que no sabia on anar per trobar menjar. Només sabia que per Tarragona hi havien avellanes.
De cop i volta unes dones que anaven caminant de pressa i parlant van passar pel meu costat  i vaig sentir que una d'elles va dir: "Las avellanes les iremos a buscar a Vilallonga i a las seis ya podremos estar aqui"  En captar les paraules:  Vilallonga, Avellanes i que a les sis es podia estar a l'estació,  tot i que elles caminaven de pressa ja no les vaig deixar de vista. Vaig pensar que la idea que aquelles portaven era el que em convenia a mi, si volia tornar a casa amb alguna cosa per menjar i vaig dir-me entre mi: "Vicenta pel compte que et porta, no les perdis de vista i segueix-les" i així ho vaig fer.
Mentre les seguia una d'elles es va girar i em va mirar. Potser que s'adonà que les seguia i en veurem sola es va aturar un moment. No em va dir res. Només em va mirar. Per la forma de mirar-me em va donar la sensació com si hagués volgut que m'unís amb elles. Però  se li va acostar una de la seva colla i la va agafar del braç dient-li:
"Vamos, vamos no te entretengas que es tarde"  i alleugerint el pas s'en van anar amb les amb les altres.  Jo em vaig quedar sola.
 Llavons, saps que vaig fer? Doncs sense deixar-les de vista, les vaig anar seguint a distancia. Elles caminaven molt de pressa, però com jo aleshores era molt lleugera de cames, tris, tràs, tris tràs no tenia dificultat en seguir-les. A elles no els tocaven els peus a terra!, no. Però a mi tampoc!
M'enrecordo que vaig veure la catedral i vaig passar un pont. També que vaig travessar un riu. Les vaig seguir fins que, després d'haver caminat molt, vam arribar en un poble. Com que elles van arribar abans que jo quan jo hi vaig ser ja no les vaig veure.
 -Era Vilallonga el poble?
 - Si.
 - Des de Tarragona a Vilallonga deu haver uns 14 kilometres!
 - No ho sé. Només recordo que vaig caminar molt i de que quan vaig ser al poble no es veia a ningú pels carrers. Em vaig ficar per un i recordo encara totes aquelles portes de poble tancades. Aquelles portes de fusta de poble. Saps?.
No m'atrevia a picar a cap porta. Gairebé al final d'aquell carrer en vaig veure una que estava entreoberta. Vaig acostar-m'hi i vaig picar dient: "Bon dia!" Vaig sentir un rumor i  em va obrir un home. Era un home geperut, bastant jove.  Em va fer una mica de neguit veure'l. Ell anava amb unes espardenyes de retaló que es veien molt velles, faixa i en cos de camisa. Em va dir:  "Bon dia. Que vol?"  Jo li vaig preguntar si tenia avellanes per vendre. "Porta alguna cosa per canviar" em va preguntar. Jo -pobre de mi!- de la bossa que portava vaig treure els tres paquets de "mataquintos" i les espardenyes.  ¡Mira Peret! Si haguessis vist la cara d'aquell xicot quan va veure les espardenyes! Semblava com si hagués vist un àngel!
 - Que vol per les espardenyes?  -em va preguntar de seguida. I, sense  donar-me temps per respondre i assenyalant el canti de l'oli que jo portava penjat al braç, em digué:  "Vol oli?" Imagina't Peret! oli, oli!, que ja feia no sé quant de temps que no en teníem. Vaig dir que si amb el cap , quasi no m'ho creia!  I s'en va anar a dintre amb el canti i m'el va omplir d'oli. Jo havia deixat a terra l'ampolla buida que havia portat amb aigua per beure pel camí i la va agafar dient-me: "Li la ompliré de vi" i quan em va donar l'ampolla plena de vi, senyalant un cabàs ple de garrofes que tenia allà a l'entrada, en va dir també: "Agafi les garrofes que vulgui".
O sigui, que per aquell parell d'espardenyes que havien estat les últimes del meu pare abans de morir, aquell home geperut em va donar: Dos litres d'oli, un de vi i totes les garrofes que vaig voler agafar. També em va donar alguns "palosantos" Tot allò per les espardenyes! No crec en miracles "Peret"  però...
Mentre em menjava un "palosanto" que ja era molt madur , li vaig preguntar si tenia avellanes i em va dir que si.  Li vaig demanar que m'en vengués i em va dir que m'en vendria si li donava els "mataquintos". Li vaig dir que bueno. Entre tot en vaig poder carregar 14 kilos. També li vaig donar la destral que havia sigut del meu pare.

Allà mateix em vaig lligar-me un cordill ben estreny a la cintura i per l'escot del vestit em vaig anar omplint de cintura en amunt d'avellanes.  Jo a sota del vestit encara portava la camisa de dormir perquè no me l'havia tret perquè feia fred. Amb el mocador de fer farcells vaig fer un paquet i amb la bossa un altre.
- Per què es va posar avellanes per l'escot dintre del vestit?
-
Per salvar-ne algunes en cas que em requisessin els paquets. A les estacions aleshores requisaven tot el que portaves de menjar. T'ho prenien. El que portaves  a les butxaques, o on podies, no era tan probable que t'ho prenguessin. Així es feia per salvar alguna cosa en cas que tinguessis mala sort i t'enganxés la "patrulla". Després de la gerra també requisaven el que portaves de menjar quan tornaves de fora. Per la gent treballadora van ser temps molt durs. Tu i les teves germanes hereu petits i no se'n recordeu.
Mentre feia els paquets li vaig preguntar  aquell xicot geperut: "Tindré temps de d'arribar a Tarragona per agafar el tren de les sis?   "Si s'afanya, sí" -em respongué. Abans de sortir em vaig menjar un altre "palosanto"  i vaig fer un trago de vi de l'ampolla. Des de que havia sortit de casa només havia begut aigua i prou.  Amb el neguit i l'ànsia que portava sobre meu, no sentia ni la gana ni el cansament. Jo no havia fet cap sortida de Barcelona per anar a l'aventura a cercar alguna cosa per menjar. Tenia 33 anys i de salut sempre n'he tingut. És ara que ja no em puc fiar de les meves cames.
El farcell m'el vaig posar al cap -ja deus recordar que  tenia molta traça  per portar paquets al cap.  Així és que amb un paquet al cap, un en una mà i el cantir en l'altre, vaig sortir d'aquell poble amb el neguit de no perdre el tren per tornar a Barcelona.
Caminava amb pas lleuger, tris tras, tris tras,  i tot i la carga que portava a sobre em sentia contenta, pensava en la sort que havia tingut aconseguint avellanes i oli.
Quan sortia del poble vaig veure, molt endavant, aquella colla de dones que també anaven direcció Tarragona i també les vaig anar seguint. Tot d'una vaig veure com deixaven la carretera i es ficaven en un canyar vora el riu i les vaig perdre de vista. Vaig comprendre que volien fer drecera i  jo també vaig fer el mateix. Dins del canyar el camí era molt estret i quant en vaig sortir ja era vora el riu i  vaig veure que elles ja l'havien travessat.
 - Segurament era el riu Francolí.
 - No ho sé. Es podia travessar sense mullar-se anant en compte i posant els peus de pedra en pedra. I ja em tens a mi Peret travessant el riu amb els tres paquets i fent equilibris sobre les pedres. I quan em faltava ja poc per ser a l'altre banda, vaig tenir la mala pata de relliscar. No vaig caure per miracle, només vaig trontollar i l'aigua em va arribar als genolls i s'em va mullar el vestit. No recordo si portava mitges, però recordo que portava les espardenyes del papa.  Eren d'aquelles espardenyes  que en deien "de caçador". Eren de lona, tancades i que arribaven fins el turmell. Eren com les que portaven alguns milicianos. Te'n recordes de com eren?
- Sí que m'en recordo. Sí ...
-Vaig sortir de l'aigua mig xopa i encara vaig tenir sort que no s'em va abocar l'oli del càntir. ¿Tu no t'en deus enrecordar de com eren aquells càntirs,oi?
-Sí que m'me'n recordo com eren.  Eren fets de llauna, cilindrics, amb un coll amb broc i tapa i una nansa de filferro.  Ara ja els  comensen  a vendre els antiquaris.
Doncs com t'anava dient, vaig seguir caminant amb el xip xap als peus i el vestit, de genolls en avall, mullat i vaig arribar a Tarragona. A Tarragona abans d'arribar a l'estació vaig veure que la gent corria. Què passa? Què passa -vaig cridar a  gent que corrent passava. Requisen! La patrulla! -algú va contestar.
Demana! Paret, després de la caminada feta, aquell esverament a Tarragona.  "Què faré jo ara pobre de mi" -em vaig dir a mi mateixa, carregada com anava. Amb l'angunia al cos i la por de perdre el tren -perquè aleshores no teníem rellotges, de pulsera, com tots teniu ara-  em vaig ficar  en un portal i quan em va semblar que ja no hi hauria perill,  quasi de portal en portal, vaig arribar a l'estació.  Em van dir que el tren cap a Barcelona no havia arribat encara i em vaig quedar esperant  al costat de l'estació.

Mig morta de cansament, de por i no sé de que més, vaig asseure'm a terra amb l'esquena contra la paret i els paquets al costat meu. Llavors va ser quan vaig sentir contra la meva pell de l'esquena les avellanes que portava dins del vestit, vaig sentir molt de fred i la mullena de les espardenyes xopades d'aigua. Tenia els peus, Peret, gelats com el marmol!
 Estant allà asseguda esperant, de cop i volta, aparegué davant meu un miliciano armat.  S'em va quedar mirant un moment i em va preguntar:
- Cuantas avellanas lleva?
- Dotze quilos  -li vaig dir. Aquell miliciano amb una veu suau, estranya que jo no m'esperava em va dir:
-Aun que llevara mas, tampoco se las quitaria!
M'ho va dir sense autoritat, amb un to amable, d'una manera que jo no esperava. A mi només amb va sortit una mica de veu per dir-li: "No sap vostè l'alegria que em dona". Però em sembla que les meves paraules amb aquell filet de veu que em devia sortir ni les deuria sentir. S'en va anar i ja no el vaig veure més.

Quan va venir el tren ja havia molta gent esperant-lo. Vam pujar en uns vagons! Peret!. vells, sense vidres a les finestres, sense portes, poca llum i mig desmanegats per tot arreu. Vaig poder agafar lloc i davant meu va seure un home que portava una garrafa de les de quatre litres i se la va posar entre mig dels seus peus i els meus. El tren va arrencar i ja em vaig sentir molt més tranquil·la.
Després em vaig treure dels peus  les espardenyes xopes i amb el mocador me'ls vaig refregar. Els tenia frets com el gel.  Amb els peus a terra vaig notar humitat i olor de vi. Tocant amb la mà aquella humitat vaig comprovar que era vi. Li ho vaig dir al home de la garrafa i en alzar-la es va veure que anava regalant.  L'home va dir: "Abans que es perdi és millor beure'l" i va fer un llarg trago i es va mullar la roba amb el vi que queia.  La gent  del costat ajuntant les mans  recollia el vi que queia regalant i vam poder fer un traguet de vi. La garrafa, vuida la van tirar per la finestra i jo vaig menjar de les avellanes, que m'anava treient  d'una  a una del escot. El tren corria i dins d'aquell vagó sense vidres, xopa de genyols en avall i descalça  vaig passar molt de fret. Molt!

Passada una estona algú va dir que ja havíem passat Sant Vicenç i poc després vam sentir una explosió. En va seguir una altra i altra. I crits de: "ens bombardegen, ens bombardegen".  Imaginat l'esverament de la gent. El tren corria, corria. Vam sentir encara una explosió i com la metralla petava conta el vagó. El tren va entrar en un túnel i dins es va parar. Algunes veus es van sentir que deien : " aquí dins el túnel estarem segurs!" Una veu va dir: " Atención! Atención! No se muevan de sus sitios. Estaremos aqui hasta que los aviones se vayan" i algu va dir: "Quan se'ls acabi la benzina se'n anirant" No sé quant de temps vam estar dins el tunel. Crec que va ser abans de Sitges. Després el tren va tornar  arrencar i vam poder arribar a Barcelona.
Des de l'Estació de França i amb la por que no em requisessin el que portava, vaig anar caminant arran de la paret del Parc de la Ciutadella fins l'Arc del Triomf i pujant pel Passeig de Sant Joan, els carrers Roger de Flor, Nàpols i Sicília vaig arribar fins aquí casa. Pel camí no vaig veure gairebé gent. Un Sereno em va saludar: "Bona Nit". Jo ja no podia més amb la meva ànima. Només volia arribar a casa.
No se ben bé a quina hora vam sortir de Tarragona, ni quina hora era quan vam arribar a Barcelona, però quan era davant de la fabrica "La Sedeta" vaig sentir el rellotge de l'Hospital de Sant Pau que tocaven les dues.
A la porta de l'escala em vaig descarregar dels paquets i vaig picar. El teu pare va obrir i per l'ull de l'escala li vaig dir: "Soc jo Amadeu. Baixa ajudar-me" El teu pare va baixar i em va dir:  "Ja fa estona que estava passant ànsia".

Quan vam ser aquí dalt al pis, el primer que li vaig dir al papa va ser: "Amadeu, escalfa aigua" El papa va anar a la cuina i jo aquí mateix on som, dreta, em vaig deslligar el cordill de la cintura i tot el terra es va sembrar d'avellanes.
Quan  vaig voler aixecar els braços per treure'm la roba, els pits i tot el cos em feien mal. Estava tota adolorida. Aleshores estava criant a la Olga i tot i que que menjàvem poc i malament jo tenia prou llet per criar-la -A tots vosaltres cinc us he criat podent donar-vos el pit durant molts mesos- i com que havia estat tantes hores sense poder donar-li de mamar a la nena, els pits em feien malt de plens que estaven i de les avellanes que mels havien apretat tantes hores. Em vaig despullar i el teu pare va veure que tenia avellanes clavades a la pell se l'esquena. I me les va anar treien totes. Em vaig embolicar en una manta i em vaig asseure en aquest tamboret que veus aquí. Aquest mateix! esperant l'aigua calenta per posar-hi el peus dins.
Amb els peus dins la palangana d'aigua calenta, ja em vaig sentir millor, però els pits em feien molt mal. Li vaig dir al papa que em portés la nena. Dubtava en donar-li a mamar aquella llet retenida tantes hores dins meu. Pensava que aquella llet amb l'angunia i neguit que havia passat no li seria bona. Jo mateixa me'n vaig treurem un bon raig de cada pit i li vaig deixar mamar canviant-me-la de pit per aliviar-me jo. Mentre la Olga mamava li vaig dir al papa que m'acostés la bosa i en vaig treure un parell de garrofes i mentre la nena mamava me les vaig menjar. El teu pare  amb l'escombre havia recollit les avellanes de terra i al costat meu va començar a menjar-ne. De la bosa vaig treure d'entremig de les avellanes i garrofes l'ampolla de vi i li vaig dir:
-"Mira Amadeu! he portat també una mica de vi" I, encara me'n recordo, Peret, com si fos ara, que el teu pare va dir-me:
- "Anirà bé Vicenta, perquè demà passat és Nadal.

Tu i la Sonia  estàveu dormint al quarto  petit. Era el mes de desembre de l'any 1938.  Unes setmanes més tard, a finals de gener, les tropes de Franco van entrar a Barcelona.  Després vaig sentir dir que la guerra s'havia acabat.



*   *   *

¡Dedicat a totes aquelles dones que no van tenir, no tenen, ni tindran por de "mullar-se els peus"!

 *   *   *

                 Pere Vergés i Villalonga
            Zürich, 23 de setembre  de 1996


Els meus textos poden ser utilizats, sense esser modificats, avisant prèviament per e-mail a: pedro@verges.org

[Homepage of Pere Vergés i Villalonga]